Vprašanja in odgovori

Vprašanja in odgovori

Vprašanja in odgovori


Zakaj za skok s padalom v tandemu izbrati ravno mene?

Moje vodilo pri tandemskih skokih ni v nakrajšem času narediti največje število skokov, ampak delati z občutkom za človeka. Vsakemu želim ponuditi vrhunsko doživetje. Zame je najpomembnejše, da se vsak potnik počuti dobro, sproščeno in varno skozi celoten potek skoka.


Kaj je skok s padalom v tandemu?

Skok v tandemu je padalski skok iz letala ,kjer izkušeni pilot tandemskega padala varno popelje neizkušenega potnika skozi padalski skok. Potnik je ves čas je pritrjen na padalo in inštruktorja.


Kdo lahko skoči v tandemu?

Skok s padalom v tandemu lahko izvede vsak, ki je zdrav in ima telesno težo med 30 in 100kg. Pri mlajših od 18 let se s tandemskim skokom morajo strinjati starši ali skrbniki.


Kakšno opremo potrebujem za tandemski skok?

Za skok v tandemu ne potrebujete nobene opreme. Vse, kar boste potrebovali,dobite pred skokom od inštruktorja.


Kaj moram znati pred skokom v tandemu?

Za skok v tandemu ni potrebno nobeno predznanje. Vse informacije in navodila dobite neposredno pred skokom.


Kakšne so omejitve?

Pri tandemskem skoku ne smemo biti pod vplivom alkohola, drog ali zdravil, pri katerih je prepovedana vožnja avtomobila. Pri teži, ki je večja od 100kg ali manjša od 32kg se pilot tandema sam odloči, če bo skok izvedel ali ne.


Kje se lahko skoči v tandemu?

Skočite lahko na različnih letališčih po Sloveniji, kjer so za to zagotovljeni pogoji. Trenutno se največ skače na Ptuju, v Mariboru, Šentvidu pri Stični, Portorožu in Bovcu. Lokacije se lahko tudi spreminjajo.


V kakšnih vremenskih pogojih se lahko skače?

Ponavadi se skače v sončnem ali oblačnem vremenu, če je oblačnost dovolj visoka. Tudi zmerno vetrovno vreme nas ne zmoti.


Kako dolgo traja sezona za skok v tandemu v Sloveniji?

Padalska sezona v Sloveniji ponavadi traja od začetka aprila do konca novembra. Če so vremenski pogoji ugodni, pa tudi izven tega termina.


Kako premagati strah pred skokom v tandemu?

Strah najlažje premagamo tako, da se prepustimo znanju in iskušnjam inštruktorja, ki nas povede skozi skok.


Kako varen je skok v tandemu?

Skok v tandemu je najvarnejši padalski skok. Varnost pri skoku v tandemu je prva prioriteta. Prav vse,  od opreme do načina dela, je prilagojeno zagotavljanju kar največje varnosti.


Kako se pristane pri tandemskem skoku?

Pri tandemskem skoku se pristane tako, da potnik dvigne noge naravnost naprej in s tem zagotovi, da se inštruktor prvi dotakne tal. Tak pristanek je mehak in ne povzroča nobenih bolečin. Pri strokovno izvedenem pristanku je zelo mala možnost poškodb.


Kako poteka snemanje in fotografiranje tandemskega skoka?

Skok v tandemu se lahko fotografira in snema. To lahko izvede pilot tandema sam,  s pomočjo kamer,  pritrjenih na zapestje. Obstaja pa tudi možnost, da to naredi padalec snemalec, ki skoči hkrati s tandemom.


Kakšna je razlika med skokom v tandemu iz 3000m in 4000m?

Razlika je v dolžini prostega pada (padanja od odskoka iz letala do odpiraja padala), ki pri 3000m traja od 35-40 sekund, pri 4000m pa od 50-55 sekund.


Sledite nam